Nieuwe Wereld

Subcategorieën

Australië

Australië is onderverdeeld in vier grote wijnregio's:West-Australia, South-Australia, Victoria en New South Wales, waarvan de laatste drie de belangrijkste zijn. Australië is een groot continent. Er zijn veel verschillende klimaten en bodemsoorten.
De wijnmakers maken dus veel verschillende typen en stijlen van wijn.

Geschiedenis van de wijnbouw in Australië

  • 1788 De eerste vloot met Engelse kolonisten had wijnstokken aan boord.
  • 1803 In de Sydney Gazette staat ´Een methode om een stuk land geschikt te maken als wijngaard´. De start van wijnbouw als broodwinning.
  • 1828 New South Wales plant de eerste wijnstokken bij Dalwood.New South Wales had toen nog de centrale positie, die South Australia inmiddels heeft overgenomen.
  • 1841 Duitse kolonisten beginnen in Barossa Valley met wijnbouw.
  • 1855 Een Australische wijn wordt aan Napoleon III geserveerd op het slotdiner van de wereldtentoonstelling in Parijs.
  • 1875 Victoria,wat toen nog zo groot was als New South Wales en South Australia,werd bijna helemaal verwoest door de Phylloxera druifluis. Nu is dit het minst grote gebied.
  • 1893 De Australische wijnbouw zakt langzaam in tot na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Enerzijds vanwege de druifluis, anderzijds vanwege de bankcrisis in 1893.
  • 1951 Penfolds' eerste Grange Hermitage wordt gemaakt door Max Schubert.
  • 1960 Vanaf deze tijd gaat het met de ontwikkelingen in de technologie van de wijnbouw enorm vooruit.
  • 1962 De directie van Penfolds besluit officieel om jaarlijks de Grange te produceren.

Belangrijke druivenrassen en productie

• Verdeling druivenrassen: 43% rood en 57% wit.
• Het belangrijkste witte druivenras is Chardonnay, gevolgd door Riesling en op de derde plaats Sémillon.
• Wat betreft de rode druivenrassen zijn de Shiraz en de Cabernet Sauvignon het meest geliefd.
• In de jaren '90 worden de Grenache en Mourvèdre herontdekt.
• Uitbreiding van de wijngaarden geschiedt in koelere gebieden.
• De nieuw aangeplante druivenrassen zijn voornamelijk edele druivenrassen zoals Chardonnay en Cabernet Sauvignon, dit is ook de tendens.
• Er worden minder zoete wijnen geproduceerd. Overgang naar droge kwaliteitswijn.
• Australië heeft een bijzonder goed vermogen om druiven uit verschillende gebieden te assembleren, waaruit uitzonderlijk goede wijnen ontstaan, hetgeen voor wijnmakers in de 'oude wereld' onmogelijk lijkt.
• Negende wijnproducent van de wereld.
• Oppervlak wijngaarden: 80.000 hectare.
• Jaarlijkse wijnproductie: 6 miljoen hectoliter.
• Export: 32%.
• Binnenlands consumptief verbruik per capita: 18 liter per jaar.

Toon items...

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika produceert al meer dan 350 jaar wijn, maar de massale uitvoer van de productie naar de rest van de wereld is slechts een twintigtal jaar geleden begonnen. Het was ongeveer op het moment dat Nelson Mandela tot president werd verkozen in 1994. Zuid-Afrika werd een democratie, stelde zich open voor de wereld en zag de interesse voor haar producten alleen nog maar stijgen. De bloei van de Zuid-Afrikaanse wijn ontging dan ook niet aan Vineplus nv, die  zich al 14 jaar onderscheidt als pionier in nieuwe wereldwijnen. Deze wijnen konden vanaf de begindagen op veel bijval rekenen bij de klanten, vooral in het noorden van het land nog net iets meer dan in het zuiden. De klanten houden van de fruitige en aromatische wijnen, van hun evenwicht en hun finesse. Ze worden ook zeer op prijs gesteld omwille van hun zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding. Beetje bij beetje maakten de Zuid-Afrikaanse wijnen hun opwachting op de Belgische tafels en de verkoop stijgt nog steeds.

Voortdurende kwaliteitsverbetering

De consument heeft vanaf het prille begin vertrouwen in de wijnen van Zuid-Afrika. Dit vertrouwen werd beloond met een voortdurende kwaliteitsverbetering van de wijnen dankzij een sterke evolutie van de productietechnieken op enkele jaren tijd. Er groeien nu druiven van prima kwaliteit doordat de wijnstokken tot in de puntjes worden verzorgd. Ook de vinificatietechnieken zijn sterk gemoderniseerd, net als de kwaliteitscontrole.  Hiervan getuigt de evolutie van wijnhuizen zoals De Wetshof en Jordan, die gebruik konden maken van hun aangegroeide kennis door vandaag wijnen van zeer grote finesse aan te bieden. Een even indrukwekkend voorbeeld van de Zuid-Afrikaanse kwaliteit is zonder twijfel Delaire Graff Estate Als eigenaar van een toonaangevend diamantbedrijf weet Laurence Graff wat perfectie is en hoe het na te streven. Voor zijn wijndomein bedacht hij een innoverend concept die de bezoeker zou onderdompelen in een ongekende wereld van raffinement en verwondering.

 

Toon items...

Chili

De wijnbouw in Chili gaat terug tot de kolonisatie van Zuid-America door de “conquistadores”. De missionarissen brachten wijnstokken mee (officieel) om miswijn te kunnen maken en indianen te kunnne bekeren. Van deze weinig kwalitatieve druivensoorten blijft vandaag nog de Mission over in Maule Valley.

Tegen het midden van de 19e eeuw begon de Chileense economie te ‘boomen’ en met de industriële ontwikkeling van Chili kwam er ook inlandse vraag naar wijn. De rijke industriëlen en landeigenaren begonnen ook te reizen naar Europa en wilden net als de Franse aristocratie wijndomeinen bezitten. Daarom werden Franse druivenstokken geïmporteerd. Chili is tot nu toe, door zijn geïsoleerde ligging, gevrijwaard gebleven van philoxera. Daardoor staan er nog hoofdzakelijk wijngaarden met originele vitis vinifera wortelstokken.

In het begin van de jaren 1980 arriveerde Miguel Torres in Chili en begon als 1e in een lange reeks van Europese wijnmakers met moderne wijnbouw in Chili (Curico Valley).
Mede door de technologische vooruitgang, stijgende kwaliteit en goede prijzen kent Chili de laatste 20 jaar een ongeziene toename van de export.

 

Klimaat en geografie

Chili is een (4275 km)lange en (max. 350 km) smalle landstrook die aan 4 kanten begrensd wordt door een natuurlijke barrière: - in het Westen de (koude) Stille Oceaan (ook Pacific of Grote Oceaan genoemd). - in het Oosten de hoge toppen van de Andes (grens met Argentinië) - in het Noorden de Atacama woestijn - in het Zuiden de ijsvelden van Patagonië Hierdoor kent het land bijna geen geïmporteerde ziektes en plagen (heel strenge controle op het binnenbrengen van verse producten): geen philoxera, geen valse meeldauw, oïdium enz.

In dwarsdoorsnede wordt de geologie gekenmerkt door een smalle kuststrook, een voorgebergte van de Andes, de Centrale Vallei en de (westelijke) flanken van de Andes. De meeste land- en wijnbouw is geconcentreerd in de warme centrale vallei. De tendens is om de wijnbouw te verplaatsen naar koelere regio’s (hoger, dichter tegen de oceaan of zuidelijker) om meer elegantie te verkrijgen.

Het klimaat in het centrum van het land is warm Mediterraan, heet in het Noorden en koel tot koud in het Zuiden. Twee factoren hebben een matigende invloed op het klimaat in het centrum van het land: de koude Humbold stroom in de oceaan en de koude luchtstromen uit de Andes.

 

Druivensoorten

  • Alle internationale druivensoorten met een overwicht aan Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc.
  • Hierin komt stilaan meer variatie met veelbelovende Syrah en optioneel Riesling, Viognier, Gewurztraminer en Pinot Noir op zeer specifieke, koele locaties.
  • Herontdekking van oude Carignan uit Maule Valley
  • Emblematische druivensoort van Chili is natuurlijk Carmenère:

Carmenère is een Franse druif met oorsprong in het Zuid-Westen van Frankrijk en maakte deel uit van het klassieke areaal van Bordeaux. Na de druifluisplaag in de 19e eeuw werd de Franse wijngaard herplant met resistente Amerikaanse wortelstokken, maar Carmenère werd niet her aangeplant. Tot aan het begin van de jaren '90 van de 20e eeuw bleef men denken dat de Carménère was uitgeroeid.

In het verleden vond men al dat de Chileense Merlot een ietwat wrange bijsmaak had, die niet aan de merlot toebehoorde. Bovendien verliep de rijping van de druiven in eenzelfde wijngaard niet gelijkmatig. Een Franse ampelograaf (Jean-Michel Boursiquot) ging op onderzoek uit en ontdekte het volgende: de Chileense wijnboeren hadden, zonder het zelf te weten, de druiven van de Merlot en de Carménère gemengd geplant staan, denkende dat het volledig om de Merlot ging. Na de ontdekking begon men de Carménère weer te scheiden van de overige druiven en rijper te oogsten.

Carmenère is laat rijp en wordt getypeerd door aroma’s van zwart bessenfruit (cassis en braambessen), peper en zachte kruidigheid. Soms wat vegetaal.

 

Toon items...

Aanvullende informatie

  • Land Chili
  • Herkomst Casablanca Valley
  • Producent Viña Indomita
  • Druivensoorten Gewurztraminer, Sauvignon Blanc
  • Type Zoet
  • Mixology

    (EN) Golden yellow, almost honey-like colour. White peach, white tea leaves, and litchi. Fruity and juicy mouthfeel. Expressive acidity that adds balance.

    Delicious with ripe cheeses such as blue, Brie, Camembert or Roquefort.

    Serve at 12°C.  

  • EENHEID PER VERPAKKING 18
  • BRUTO GEWICHT 17,24
  • BARCODE VERPAKKING 7809623801734
  • BARCODE EENHEID 7809623801710
  • AFMETINGEN 39,0 x 19,5 x 31,0
  • Alcohol grade 11,5

Aanvullende informatie

  • Year NV
  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Stellenbosch
  • Producent Groot Geluk
  • Druivensoorten Chardonnay, Pinot Noir, Pinotage
  • Type Mousserend
  • Mixology

    Uitstekend als aperitief en bij alle feestelijke gelegenheden, maar ook bij verfijnde visgerechten en bij kreeft.

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 10
  • BARCODE VERPAKKING 16001551000878
  • BARCODE EENHEID 6001551001113
  • AFMETINGEN 33,0 x 25,0 x 19,0
  • Alcohol grade 12

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Stellenbosch
  • Producent Groot Geluk
  • Druivensoorten Cabernet Sauvignon
  • Type Rood
  • Mixology

    Uitstekende begeleider van rosbief, grillades van rundsvlees en bij wildbereidingen met haas, everzwijn of hinde.

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 8
  • BARCODE VERPAKKING 16009626740872
  • BARCODE EENHEID 6009626740875
  • AFMETINGEN 24,5 x 17,0 x 31,0
  • Alcohol grade 13,5

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Stellenbosch
  • Producent Groot Geluk
  • Druivensoorten Chardonnay
  • Type Wit
  • Mixology

    Bij visgerechten in saus, gegrilde kreeft, gevogelte en delicate witte vleessoorten zoals kalfsvlees.

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 8,2
  • BARCODE VERPAKKING 6009673830482
  • BARCODE EENHEID 6009673830475
  • AFMETINGEN 26,0 x 18,0 x 32,0
  • Alcohol grade 13

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Stellenbosch
  • Producent Groot Geluk
  • Druivensoorten Merlot
  • Type Rood
  • Mixology

    Aangename begeleider van kip, kruidige gerechten zoals pizza, paste en stoofpotjes, en bij jonge kazen. In de zomer de ideale begeleider van bereidingen op de barbecue.

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7,2
  • BARCODE VERPAKKING 16009626740865
  • BARCODE EENHEID 6009626740868
  • AFMETINGEN 26,0 x 18,0 x 32,0
  • Alcohol grade 13

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Stellenbosch
  • Producent Groot Geluk
  • Druivensoorten Chenin Blanc
  • Type Wit
  • Mixology

    Uitstekend als aperitief, bij zomerse slaatjes, gamba’s, koude visbereidingen, jonge geitenkaas en gebakken vis.

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7,39
  • BARCODE VERPAKKING 4003301087936
  • BARCODE EENHEID 4003301087929
  • AFMETINGEN 23,5 x 15,8 x 32,0
  • Alcohol grade 13,5

Aanvullende informatie

  • Land Zuid-Afrika
  • Herkomst Stellenbosch
  • Producent Boschendal
  • Druivensoorten Sauvignon Blanc, Semillion
  • Bewaarpotentie binnen de 5 jaar
  • Mixology

    Strogeel met heldere schittering. Grassige neus met tropisch fruit, limoen en groene vijgen. Mooie romige wijn gedragen door de uitgesproken frisse zuren, heeft een lange afdronk met minerale toets.

    Wijn/Spijs: Zeebaars in zoutkorst, schaal- en schelpdieren

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 7,91
  • BARCODE VERPAKKING 16001660000851
  • BARCODE EENHEID 6001660000434
  • AFMETINGEN 26,7 x 17,7 x 30,2
  • Awards 2013 vintage: Bronze - International Wine & Spirit Competition
  • Alcohol grade 13,5

Aanvullende informatie

  • Land Chili
  • Herkomst Colchagua Valley
  • Producent Viña Bisquertt
  • Type Rood
  • Mixology

    Deep ruby red with a light brick tone. Intense, complex nose with a fruit base with a developing bouquet reecting spice and a touch of liqueur. Broad palate with excellent structure and elegant, juicy tannins and fresh acidity evoking ripe red fruit. Notes of mocha and jam on the long, creamy nish.

  • CORK Curk
  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 12,5
  • AFMETINGEN 55,5 x 34,0 x 10,5
  • Awards Robert Parker 92/100; Wine Enthousiast 92/100; IWSC Outstanding
  • Alcohol grade 14

Aanvullende informatie

  • Land Chili
  • Herkomst Colchagua Valley
  • Producent Viña Bisquertt
  • Druivensoorten Cabernet Sauvignon, Shiraz / Syrah
  • Type Rood
  • CORK Cork
  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 9,97
  • BARCODE VERPAKKING 17804300000000
  • BARCODE EENHEID 7804340000000
  • AFMETINGEN 60,0 x 33,5 x 11,6
  • Alcohol grade 14,5

Aanvullende informatie

  • Land Chili
  • Herkomst Colchagua Valley
  • Producent Viña Bisquertt
  • Druivensoorten Cabernet Sauvignon
  • Type Rood
  • Mixology

    This full-bodied Cabernet Sauvignon is elegant and complex with aromas of black currant, black pepper, clove, and mint. The silky tannins, rich fruit flavors and savory spices are an ideal accompaniment for lamb or pork.

    Ideal with lamb and pork. Cheddar cheese and dark chocolate truffles.

     

  • EENHEID PER VERPAKKING 6
  • BRUTO GEWICHT 8,82
  • BARCODE VERPAKKING 7804340000000
  • BARCODE EENHEID 7804340000000
  • AFMETINGEN 24,8 x 16,5 x 33,8
  • Alcohol grade 14,5
Pagina 7 van 12