De Wetshof; De Chardonnay Professoren

11 mei 2015

De Chardonnay Professoren

Zuid-Afrikaans wijnhuis De Wetshof zet zelfs satellieten in

De Wereld laten zien dat Zuid-Afrika op het allerhoogste niveau kon concurreren met de klassieke wijnladen. Dat was in de jaren 70 de pioniermissie van Danie de Wet. Vandaag is zijn domein De Wetshof een wereldautoriteit inzake chardonnaywijnen. Verslag vanuit de Chardonnay-universiteit van De Kaap. 

TEKST: STÉPHANE GODFROID

Wat toont het satellietbeeld?’ De geschiedenis van de wijnfamilie De Wet mag dan al teruggaan tot 1694, toen de eerste voorvaderen in de Kaap arriveerden, vandaag komt ook hightech hier dagelijks om de hoek kijken. Zo worden de wijngaarden van domein De Wetshof al sinds 1998 minutieus in de gaten gehouden door satellieten. ‘Met behulp van luchtfotografie leren we veel over de rijping van de druiven op elke morzel van onze wijngaarden, om zo de kleinste evoluties in de rijping van de druiven in de gaten te houden’, zegt oprichter Danie de Wet (64).

De zorg voor het detail valt hier niet te ontkennen. ‘Dat is voor ons een must’, vertelt Johann (32), die verantwoordelijk is voor de wijngaarden op dit domein. ‘We willen absoluut het allerhoogste niveau bereiken. En dan is de zorg en de hygiëne overal van het grootste belang.’ Zijn broer Peter (30) is de wijnmaker. Maar vader Danie de Wet zwaait hier nog altijd de plak en is de keldermeester.

Danie is een man van de natuur. Oor -spronkelijk wou hij dierenarts worden. Maar op aandringen van zijn vader ging hij toch wijnbouw en oenologie studeren. De jonge
Danie trok naar het Geisenheim Grape Breeding Institute in Duitsland. ‘Ik wou weten wat er in de wijnwereld aan het gebeuren was. En we hadden gehoord van grensverleggende projecten rond riesling in de Rijnvallei. Ik was nieuwsgierig.’

‘In Duitsland gingen mijn ogen open’, vertelt Danie de Wet. ‘Het was 1969. Ik leerde er wat de wetenschappelijke benadering van wijn maken echt inhield. Dat was toen helemaal nieuw en meteen van een hoog niveau. Wat me bijbleef, was het belang van de wijngaard. De kwaliteit van de wijn stokken moet absolute top zijn, of je haalt het nooit.’

Wereldtop

Tijdens de vakanties ging Danie werken bij wijnmakers in Duitsland, maar ook in Frankrijk. Daar raakte hij onder de indruk van de witte bourgognewijnen, met de chardonnaydruif in de hoofdrol. ‘Na mijn studies in Duitsland besefte ik dat mijn land kwalitatief plantgoed en edele druivenrassen nodig had om de top van het wijnmaken te bereiken’, blikt vader De Wet terug. Met een koffer vol ervaring en kennis keerde hij terug naar Zuid-Afrika en voegde de daad bij het woord. Samen met een aantal andere wijnmakers wou hij de wereld tonen dat Zuid-Afrika het potentieel had om topwijnen op de kaart te zetten die niet moesten onderdoen voor die van het Oude Continent. De drang om tot de beste wijnmakers van Zuid-Afrika te behoren, leidde tot verscheidene onderscheidingen. ‘Memorabel was De Wetshof Chardonnay 1985, die de Grand Prix d’Honneur kreeg op Vinexpo in Bordeaux’, luidt het trots bij Danie de Wet. Zuid-Afrika op een Frans wijnconcours, het was toen niet evident.

Vandaag staat De Wetshof Estate internationaal aan de top, zeker als het op chardonnay aankomt. ‘Zowat 70 procent van onze aanplant is chardonnay’, verduidelijkt Johann. ‘Zonder opschepperig te doen, staan we met onze aanpak aan de wereldtop van de chardonnayteelt. Ja, we zijn eigenlijk een beetje een universiteit op dat vlak. We doen doorgedreven wetenschappelijk onderzoek en research over klonen. Tweejaarlijks organiseren we op ons domein een heuse chardonnayconferentie, met gastsprekers uit de hele wereld.’

Klimaatonderzoek 

Hoewel de De Wets diepgeworteld zijn in de traditie, komt de hightech hier dagelijks om de hoek kijken. Zo moet doorgedreven onderzoek naar klimaatpatronen helpen om nog betere wijnen te produceren. ‘Neem nu de oogst 2015’, zegt Peter de Wet. ‘Als er één ding opvalt, is het de wind. Die wind hield de hitte weg, maar droogde ook de bodem uit. En dan komt het eropaan de irrigatie op een wetenschappelijke manier aan te pakken.’

De oogst is inmiddels binnen, wat vroeger dan normaal. ‘Ik kan je verzekeren dat onze chardonnays heel blij zijn en dat we opnieuw een topjaar tegemoet gaan’, zegt Peter de Wet. Waarop Johann vraagt of we niet wat willen proeven.

Een degustatie leert dat zowel de kwaliteit van de instapwijnen als die van het topgamma consistent blijft. Maar het meest memorabel is het verouderingspotentieel van de topwijnen. Dat laatste wordt bewezen met een Bateleur Chardonnay van 1998. Die Bateleur moet niet onderdoen voor de allerbeste top uit Bourgogne.

Danie de Wet Chardonnay, 2014

KLEUR: wit
DRUIF: 100 procent chardonnay
PRIJS: 7,60 euro
Het is de kunst om als topwijnmaker ook instapwijnen bijzonder lekker en karaktervol te maken. En dat is hier het geval. Deze basischardonnay van De Wetshof heeft aroma’s van passievrucht en wat rijp tropisch fruit. Een goede mondvulling en een opvallend frisse, zelfs wat strakke aciditeit.

 

De Wetshof Bon Vallon Chardonnay, 2013

KLEUR: wit
DRUIF: 100 procent chardonnay
PRIJS: 15,65 euro
Aroma’s van rijp fruit met die persistente mineraliteit, een onmiskenbare De Wetshofsignatuur. Een fijne en elegante en tegelijk sappig volle chardonnay. In de mond komt een kruidige toets de finale onderstrepen.

 

De Wetshof Bateleur Chardonnay, 2007

KLEUR: wit
DRUIF: 100 procent chardonnay
PRIJS: 47 euro
Met de Bateleur heeft De Wetshof een iconische wijn waarvan het plantgoed afstamt van de Clos des Mouches-wijngaard in Beaune (Bourgogne). De Bateleurwijngaard werd aangeplant in 1987. De wijn is intens en breed, in aroma en smaak.
Subtiele citrustoetsen, witte peer en een licht noterig elegante finale. Opmerkelijk levendige mondvulling. Een toonbeeld van een klasbak met een fenomenaal bewaarpotentieel.

 

Bijlage